Logo bedrijvigmedia.com
• Wethouder Marcel Verweij (l.) en algemeen directeur Vincent van den Broek van Smit's Bouwbedrijf ondertekenen de overeenkomst.
• Wethouder Marcel Verweij (l.) en algemeen directeur Vincent van den Broek van Smit's Bouwbedrijf ondertekenen de overeenkomst. (Foto: Dick Aanen)

Handtekening onder overeenkomst Sluiseiland

  •   19 keer gelezen

VIANEN • Algemeen directeur Vincent van den Broek van Smit's Bouwbedrijf BV en de Viaanse wethouder Marcel Verweij ondertekenden woensdagmiddag een koop- en realisatieovereenkomst voor de inbreidingslocatie Sluiseiland. 

Smit's Bouwbedrijf realiseert een plan, waar zowel plek is voor vitale ouderen als jonge gezinnen op zoek naar stedelijkheid. Ook is er plek ingeruimd voor een Collectief Particulier Opdrachtgeversschap (zelfbouw). Het plan voorziet in 128 grondgebonden woningen met een oppervlakte van 110 tot 150 vierkante meter en 56 appartementen met een oppervlakte van 65 tot 105 vierkante meter. Alle woningen zijn voorzien van ruime buitenruimtes met royale bezonning (glazen kamers).

Het plan heeft een aantal leuke elementen, zoals een fraaie draaibrug in het zijkanaal in het zuidelijke deel van Sluiseiland. In het water voor de bibliotheek op het noordelijke deel is een zogenaamde 'Mozesbrug' voorzien, een soort tunnelbak dwars door het water. Veel bankjes en grasterrassen benadrukken het groene karakter van het eiland en sluiten volgens de ontwikkelaar aan op het historische DNA van Vianen. 

De stedenbouwkundige visie is inmiddels uitgewerkt in een gedetailleerd schetsontwerp. Dat vormt de basis voor het ontwerp-bestemmingsplan. Volgens planning zal het bestemmingsplan definitief kunnen worden vastgesteld in het najaar. Pas daarna kan de omgevingsvergunning worden verleend. Zonder verdere vertraging door juridische procedures bij de Raad van State zal in het voorjaar van 2019 met de bouw van de eerste woningen op Sluiseiland-noord kunnen worden gestart. De eerste huizen zullen worden opgeleverd in de zomer van 2020, zo is de verwachting. 

Glazen huis
Smit's Bouwbedrijf plaatst de komende jaren tijdens de voorbereiding en de bouw van Sluiseiland een glazen keet ter hoogte van de rotonde bij de Julianabrug. "Hier kunnen omwonenden en belangstellenden informatie vinden over het plan. Ook worden er ontwerpworkshops en projectvergaderingen gehouden", zegt projectleider Gerrit Breimer. Afhankelijk van de lokale interesse is hier ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een tijdelijk atelier in te richten, lezingen of andere op Vianen gerichte activiteiten te houden. Breimer: "Tijdens de grote festivals zoals het Waterjaar, de Sleepbootdagen en de kermis, zal de Glazen keet hier op in kunnen spelen een functie voor het desbetreffende festival spelen."

Na realisatie van het plan zal het glazen huis weer worden afgebroken. 

Kermis
Ook lijkt er een voorlopige oplossing voor de kermis, die voorheen was gesitueerd op de grote parkeerplaats op Sluiseiland. Dit jaar heeft de gemeente toestemming gegeven dat de kermisactiviteiten plaats mogen vinden op de Kanaalweg. Voorlopig gaat het om een proef. Het is nog niet duidelijk of dit ook de definitieve situatie zal zijn.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Bedrijvig Media | De B2B glossy uit de regio per e-mail
Meer berichten