Logo bedrijvigmedia.com
• SGP-wethouder Leendert Wijmaalen overhandigt de sleutel aan bedrijfsleider Roel Balkenende.
• SGP-wethouder Leendert Wijmaalen overhandigt de sleutel aan bedrijfsleider Roel Balkenende. (Foto: Peter Verbeek)

Multibeton neemt betoncentrale in gebruik

  •   54 keer gelezen

VIANEN • In het bijzijn van genodigden, directie en personeel van Multibeton heeft SGP-wethouder Leendert Wijnmaalen afgelopen donderdag de sleutel van de nieuwe betoncentrale overhandigd aan bedrijfsleider Roel Balkenende.

MBS is een bedrijf dat prefab-bouwelementen in alle maten produceert. Die worden gebruikt voor de woningbouw, kelderbouw, utiliteit en infra. Hiervoor worden betonnen elementen gemaakt zoals trappen en bordessen, betonnen kelders, wanden, kolommen en vloeren voor onder andere kantoren, scholen en ziekenhuizen.

"We hebben ons in Vianen gevestigd in 2006/2007, op het voormalige terrein van Niemans Beton. In 2013 zijn we verhuisd naar onze huidige locatie aan De Limiet", vertelt Eric ter Heerdt, een van de twee bedrijfsleiders. "Ondanks de crisis hebben we werk gehouden. We zijn zelfs gegroeid en bij ons zijn geen gedwongen ontslagen gevallen. Om klaar te zijn voor de periode dat het werk weer zou aantrekken hebben we het aangedurfd om te blijven investeren."

In eigen beheer
Voor de productie van de betonnen elementen maakte MBS voorheen gebruik van zelf verdichtende beton van derden. Inmiddels heeft het bedrijf zo veel volume –een capaciteit van omstreeks 60.000 kubieke meter per jaar- dat het zakelijk gezien aantrekkelijker is om alles in eigen beheer te doen. Dat betekende dat zand, grind en cement nu zelf worden ingekocht.

Omdat MBS pal langs het Merwedekanaal ligt worden de eerste twee grondstoffen per schip aangevoerd en ter plekke gelost. Cement wordt met bulkauto's aangevoerd. "Daarnaast hebben we besloten tot de aankoop van vier betonmixers en een betoncentrale van 35 bij 3 meter. Die laatste hebben we besteld in Oostenrijk", meldt Roel Balkenende.

"De centrale mengt de grondstoffen tot een vloeibare massa en met de betonmixers wordt die naar de productiehallen vervoerd. Daar worden ze in houten of stalen mallen gegoten. Als de elementen zijn uitgehard gaan ze rechtstreeks naar de bouwlocaties."

Eind januari is de betoncentrale officieus in gebruik genomen. De testfase is goed verlopen en begin maart was het moment daar om er, ondanks de regenbuien, een feestelijk tintje aan te geven. Met de aanschaf is een behoorlijke investering gemoeid, en met 150 werknemers is MBS klaar voor de toekomst.

Ondernemerschap
Leendert Wijnmaalen, wethouder van Economische Zaken van de gemeente Vianen, wenste alle betrokken, en met name directeur Erik van Schaik, geluk en veel succes met het in gebruik nemen van de betoncentrale. "MBS toont ondernemerschap", vond Wijnmaalen. "De kenmerken daarvan zijn onder andere leven en laten leven, samenwerken, gezond financieel beleid en anticyclisch handelen. Dit bedrijf heeft het aangedurfd in moeilijke tijden te investeren voor de toekomst."

Wijnmaalen doelde met die woorden op dat MBS in de crisistijd heeft geïnvesteerd in de aankoop van een bedrijf in Emmen en nieuwbouw heeft gepleegd op de huidige locatie aan De Limiet. "Daar worden nu de vruchten van geplukt. Maar ook innovatie is daarbij onontbeerlijk. MBS heeft zelfs patent op afzinkkelders, die vooral worden gebruikt in binnensteden met monumentale en historische panden. Die voorzien in een behoefte. Het kenmerk van innovatieve ondernemers is dat zij vaak grenzen opzoeken, en dat zorgt weer voor nieuwe uitdagingen."

Peter Verbeek

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Bedrijvig Media | De B2B glossy uit de regio per e-mail
Meer berichten