Logo bedrijvigmedia.com
• Arjan de Jong van de COOP in Ameide: "Als wij op zondag open gaan, zouden wij meer mensen tegen de schenen trappen dan dat we er blij maken."
• Arjan de Jong van de COOP in Ameide: "Als wij op zondag open gaan, zouden wij meer mensen tegen de schenen trappen dan dat we er blij maken." (Foto: Dick Aanen)

Lang niet alle supermarkten in Vijfheerenlanden zitten te wachten op koopzondag

  •   34 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De druk op de politiek wordt groter om de winkeltijden helemaal los te laten, dus ook de zondag. Die wens van de supers in Vianen is niet zo vreemd. Vooral de Albert Heijn en de Jumbo in die stad voelen elke zondag de concurrentie vanuit Nieuwegein. De beide winkels zouden zo'n 2 miljoen aan omzet mislopen door het strikte beleid van de gemeente, zo bleek uit een eigen berekening. In Zederik ligt dat anders.

"Voorlopig zal het zo'n vaart niet lopen", verwacht Frans Versteeg van de Plus in Meerkerk. "Het is nu nog niet nodig en eerlijk gezegd zit ik er ook niet op te wachten. Maar ik sluit m'n ogen er niet voor. Want er zou een moment kunnen komen dat ik het ga merken in de omzet. Bovendien werken hier zeventig mensen en daar ben ik ook verantwoordelijk voor." Versteeg onderschrijft het pleidooi van de Leerdamse stadsmanager en de Viaanse centrummanager om de winkeltijden vrij te geven, maar hij had wel liever gehad dat ze eerst ook hadden overlegd met de Zederikse supermarkten. "Dat wil niet zeggen dat wij daadwerkelijk gebruik gaan maken van de mogelijkheden om op zondag open te gaan. Maar we moeten wel de vrijheid hebben om die keuze in de toekomst te maken."

Achterban
"Als wij op zondag open gaan, gaat dat vast en zeker ten koste van de omzet op vrijdag en maandag", zegt Peter de Jong van de COOP in Ameide. "Als wij als dorpswinkel hier op het plein wél open gaan en onze buren - slager en bakker - blijven dicht, dan betekent dat deze winkels de dupe zijn. En we zijn hier op dit winkelplein juist zo blij dat we elkaar versterken." Opvolger Arjan de Jong vult aan: "De achterban van ons dorp is christelijk. Als wij op zondag open gaan, zouden wij meer mensen tegen de schenen trappen dan dat we er blij maken. Wij hechten nog waarde aan zon- en feestdagen. Zondag is een dag in de week waarop de familie bij elkaar komt. Als ik op die dag iemand in zou roosteren, zou dat voor mij voelen alsof ik de familie uit elkaar trek. Op die dagen moet je samen zijn."

Toch worden ook de mensen in Ameide wel wat ruimdenkender, benadrukt Arjan. "Het zou kunnen zijn dat onze continuïteit op een gegeven moment in gevaar komt of dat wij niet meer voor ieder personeelslid werk hebben. Dan ben ik niet degene die stug vol blijft houden. Maar laat duidelijk zijn: het heeft niet echt onze voorkeur. Met zo'n 24-uurseconomie kun je iedere dag wel gaan werken." Peter: "Wij hebben voorbeelden van winkels in Rossum in de Bommelerwaard en Blaricum, waar m'n zoon heeft gewerkt. Die winkels draaien op zondag de drukste dag. We moeten onze ogen daar niet voor sluiten. We hebben als voordeel dat we in de afgelopen 146 jaar veel goodwill hebben opgebouwd in het dorp. We hebben bovendien een eigen pand. Dat is een voordeel ten opzichte van winkeliers die hun pand moeten huren. Daar is elke dag extra dicht er eentje teveel."

Zondag open: 'miljoenen meer omzet'
Eind 2016 waren in Vianen de supermarkten 12 weken achter elkaar open op zondag. Volgens eigen telling zorgde dat voor een extra omzet van 38.000 euro per week, op jaarbasis zo'n 2 miljoen euro. De vier ondernemers (Albert Heijn, Jumbo, Aldi en COOP) pleiten al langer voor een permanente zondagopenstelling. "Niet omdat wij op zondag per se open willen, maar simpelweg omdat wij de concurrentie uit de directe omgeving niet meer het hoofd kunnen bieden", zegt Gerrit van Bruchem van de Jumbo. "Op dit moment constateren wij dat de wedstrijd niet op een gelijk speelveld wordt gespeeld. Wij staan bij voorbaat achter." Het argument van tegenstanders dat consumenten genoeg zouden moeten hebben aan de overige zes dagen van de week, gaat volgens Van Bruchem niet op. "Inwoners van Vianen hoeven maar 5 minuten te rijden naar een supermarkt die alle dagen open is. Denk aan Nieuwegein, Hoogzandveld, maar ook Houten en Utrecht. Wij merken dat de klant die op zondag boodschappen wil doen, dat ook écht doet."

Directe gevolgen voor SPAR Lexmond
Als de Viaanse supermarkten permanent op zondag opengaan, ondervindt vooral de SPAR in Lexmond daar de gevolgen van. "Ik zal niet zeggen dat ik er slapeloze nachten van heb, maar het houdt me wel heel erg bezig", zegt eigenaar Henk van Maren. "Veel mensen in Lexmond gaan naar de kerk, men zit hier niet te wachten op een openstelling op zondag. Maar we komen helaas steeds meer in een 24-uurseconomie terecht. Dat draai je niet meer terug." Van Maren vreest dat hij straks wordt gedwongen om open te gaan op zondag. "Tot nu toe waren de winkels in Vianen alleen de laatste 12 weken van het jaar op zondag open. Dan weet je: na januari is alles weer normaal." In de zomer is het een ander verhaal. "Dan hebben wij veel campinggasten, wat een mooie toevoeging is voor de omzet."

'Niet als eerste en niet als laatste open'
Barbara Wagemakers van de Emté aan de Westwal in Leerdam volgt de discussie op de voet. "Onze oude eigenaar Sligro was tegen, maar we zijn overgenomen door Jumbo. Dus wachten we af." Op persoonlijke titel stelt Wagemakers vast dat het een lastige afweging is. Althans voor Leerdam. "Zakelijk gezien ligt het voor de hand om open te gaan. Maar: wat zijn de gevolgen? We liggen als Emté tussen de kerken. We willen niemand voor het hoofd stoten en daardoor mogelijk klanten verliezen. Het is belangrijk om als ondernemers één front te vormen. Dan sta je sterker. Je moet niet als eerste open gaan op zondag, maar ook niet als laatste."

Leerdamse supers zijn terughoudend
Ad de Jong van Ad en Tineke's dagwinkel in Schoonrewoerd steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. "Wij hebben geen enkele behoefte aan een koopzondag." De ondernemer maakt nu geen gebruik van de mogelijkheid en zal dat ook in de toekomst niet doen. Hij ziet weinig heil in het streven van de stadsmanagers van Leerdam en Vianen om de winkeltijden in de Vijfheerenlanden straks te verruimen. "We zijn al meer dan genoeg open."

Voor een openstelling op zondag voelt De Jong niets. "We houden de rustdag in ere. Vanuit sociale overwegingen, maar ook vanuit levensovertuiging. Laatst gingen we op zondag bij onze dochter op bezoek. De jonge generatie heeft geen voorraadkast meer. Ze wilden nasi eten en kwamen meteen in de problemen. Ik dacht: 'dat overkomt me geen tweede keer'. De volgende keer namen we ons eigen eten mee. Ik heb geen zin om 's zondags in een andere winkel m'n inkopen te doen", lacht De Jong.

De ondernemer beseft dat ook inwoners van Schoonrewoerd op zondag elders hun inkopen doen. "Als het barbecueweer is, staan er op zondagen files voor de Makro. Daar zullen vast ook Schoonrewoerders bij zitten. Maar dat is voor ons geen reden om open te gaan." Ook als straks andere supermarkten in Leerdam en Vianen op zondag de deuren openen, houdt De Jong voet bij stuk. "Ik kijk niet naar de concurrentie, ik vaar m'n eigen koers. En dat betekent dat ik niet open ga op zondag", aldus de winkelier die vindt dat Leerdam te klein is voor een permanente koopzondag.

Van Henk Teeuw, eigenaar van Plus Teeuw op het Leerdamse Europaplein, mag de situatie blijven zoals die nu is. "In de discussie over de winkeltijden gaat het vooral over de behoefte aan koopzondagen. Maar die behoefte wordt vooral benadrukt door de initiatiefnemers. Onze klanten hoor ik er weinig over." Plus Teeuw maakt nu geen gebruik van de koopzondagen en is ook niet van plan dat te gaan doen. "Bij de consumenten ligt het verdeeld. Er zijn er vast die op zondag hun inkopen willen doen, maar er zijn ook veel mensen tegen." Pas als alle winkeliers van het Europaplein op zondag opengaan, wil Teeuw zijn positie heroverwegen.

"Maar ik kan me niet voorstellen dat dat gebeurt. Wij blijven voorlopig dicht, zelfs als buurman Aldi wel open gaat."

Ook de andere Leerdamse supermarkten maken nu geen gebruik van de koopzondagen en verwijzen voor toekomstig beleid naar hun hoofdkantoor. "Al kan ik me niet voorstellen dat de MCD mee gaat doen aan een zondagopenstelling", oppert Frits van Brakel van de MCD op het Eiland.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het Bedrijvig Media | De B2B glossy uit de regio per e-mail
Meer berichten

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw evenement aan


BEDRIJVIG OP FACEBOOK