Logo bedrijvigmedia.com
• wethouder Jan de Groot van de gemeente Giessenlanden tijdens het symposium in gesprek met Jacqueline van Dongen.
• wethouder Jan de Groot van de gemeente Giessenlanden tijdens het symposium in gesprek met Jacqueline van Dongen.

Giessenlanden in top 10 duurzame gemeenten

  •   19 keer gelezen

GIESSENLANDEN • De gemeenten Zeewolde, Staphorst en Nunspeet vormen de top 3 van duurzame gemeenten in Nederland. Giessenlanden staat op een verdienstelijke tiende plaats. Dit blijkt uit de Gemeentelijke Duurzaamheids Index (GDI) 2018 die het Onderzoekcentrum Drechtsteden op dinsdag 25 september bekend heeft gemaakt tijdens het symposium Duizend Duurzame Daden.

Tijdens het drukbezochte symposium zijn onder leiding van Jacqueline van Dongen, tips en tops uitgewisseld om de gemeenten in Nederland duurzamer te maken. Zo kent Staphorst een sterke ondernemersgeest en een hoog arbeidsethos. Die zijn terug te zien in de grote werkgelegenheid en lage werkloosheid in Staphorst. Een voorbeeld van de inzet van de gemeente is de aanpak om statushouders aan het werk te krijgen via een specifiek leer-/werktraject. Een dagdeel scholing (gericht op de werkplek) en minimaal één dagdeel werken bij lokale werkgevers heeft na een paar maanden al een goed uitstroomresultaat opgeleverd. Samen met inwoners, ondernemers, netbeheerders en onderwijs is een coöperatie opgericht om 12 Megawatt aan windenergie te realiseren. De inkomsten daarvan vloeien terug naar de gemeenschap.

Besparen op energiekosten
De gemeente Giessenlanden informeert bijvoorbeeld huiseigenaren over het besparen op energiekosten en het investeren in duurzame maatregelen zoals zonnepanelen. Een wooncoach komt daartoe op huisbezoek.

"Er is veel animo bij de inwoners", zo vertelde wethouder Jan de Groot uit Giessenlanden. "Gisteren bezochten ongeveer 300 inwoners van de kern Giessenburg een informatiemarkt over energiebesparing en collectieve inkoop van zonnepanelen. De avond was een succes: veel bewoners laten een energiescan maken en gaan deelnemen aan de collectieve inkoopactie. Er zijn ook projecten in de landbouw. Verder heeft de gemeente enkele windmolens en staan we positief ten opzichte van zonnevelden."

Zonnepanelen op huurwoningen
Voorbeeld van één van de Drechtsteden is een project van de corporatie Rhiant uit Hendrik-Ido-Ambacht. Daar plaatste de corporatie een week geleden inmiddels al op meer dan 100 woningen zonnepanelen. Niet alleen is hier het klimaat mee gebaat. Voor huurders betekent het ook dat ze hierdoor besparen op hun maandelijkse energierekening.

Op de foto is wethouder Jan de Groot van de gemeente Giessenlanden tijdens het symposium in gesprek met Jacqueline van Dongen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Bedrijvig Media | De B2B glossy uit de regio per e-mail
Meer berichten

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw evenement aan


BEDRIJVIG OP FACEBOOK